fbpx

MIKOR KEZDENEK A GYEREKEK ÖNÁLLÓAN FELÖLTÖZNI? – A TÜTÜ ÉS A COWBOY CSIZMA IDEJE

Mikor jön el az ideje az önálló öltözködésnek? Hány évesen fog a gyerekünk önállóan felöltözni? Ezekre keresi a választ a Minimag szerkesztősége.

Amikor kezedben tartod az újszülötted, jogosan, eszedbe sem jut, hogy hihetetlen hamar elérkezik az a nap, amikor saját maga szeretné kiválasztani a ruháját, és fel is venni. De még mielőtt elindulna az oviba cowboy csizmában és tütüben, mutatjuk mi mindent érdemes tudnod gyermeked stílus fejlődéséről.

Amint a gyermek eléri a totyogó kort, akkor gyakorlatilag egy fejlődési robbanás történik: elkezd járni, beszélni, megpróbálkozik majd a szobatisztasággal, ám az öltözködés, az önálló öltözködés számos rész képességet igényel, amik szükségesek ahhoz, hogy ez is meg is valósuljon.

„Az a gyermek, aki képes önállóan öltözködni, átlépett egy igen fontos pszichológiai és érzelmi mérföldkövet” – mondja dr. Karen Ruskin, amerikai család terapeuta.

Kép forrása: Freepik

Mivel a gyerekeket függetlenségre neveljük, ösztönözzük, ezért itt és most fogadunk veled egy pacsiban, hogy a csöppséged egy fagyos januári napon teljes elszántsággal fogja kérni a virágmintás fürdőruháját.

A függetlenség megtapasztalásának lehetőségei nélkül a gyermekeink kevésbé magabiztosnak fogják magukat érezni. Dr. Ruskin szerint a teljesítmény érzése valóban pozitív módon befolyásolja a gyermek önértékelését. Az önálló öltözködés megalapozza azt is, hogy képesek legyenek megbirkózni további nehéz és finom motorikus kihívásokkal, például tárgyak megfogásával (például írás, rajz, vágás) és önellátással.

A KOGNITÍV, NAGY ÉS FINOM MOTORIKUS FEJLESZTÉSEK

Ahány féle ruhát kell viselni, annyiféle készségre van szükség, amelyet a gyermeknek el kell sajátítania, amikor el kezd önállóan öltözködni – mondja dr Emily Austin, a chicagói Ann & Robert Lurie gyermekkórház foglalkozási terapeutája. Ezek a készségek a következők:

Karok és lábak emelése, speciálisan összehangolt mozgásokkal ahhoz, hogy a pólók, pulóverek felvétele és nadrágokba való bebújás működjön, és megfelelő egyensúly a cipő és nadrág levetése érdekében.

az ujjakkal való mozgások kivételezéséhez (cipzár, gomb, csat, stb)

képes megérteni a ruházat felvételének sorrendjét, és gondolkodni arról, hogy az évszakok és a hőmérséklet hogyan befolyásolják azt, amit viselni kell.

Kép forrása: Freepik

MOST AKKOR MIKORTÓL FOG EGYEDÜL ÖLTÖZNI?

Mielőtt a gyerek elsajátítja az öltözködés művészetét, számíthatsz rá, hogy először le fog vetkőzni, sőt elsőként a zokni lesz az, ami már a babakocsiban lekerül a lábáról, majd jön a nadrág, és a cipő leszedése

„18 hónapos kor körül, és néha még fiatalabbak is, a kisgyermekek elkezdenek levetkőzni, mivel ez nem igényel sok készséget” – mondta Kenneth Polin, M. D., a chicagói Town and Country Pediatrics gyermekorvosa.

Olyanok, mint a kicsi Houdinik, és képesek bármit levenni magukról. A szülőknek nem szabad azon meglepődni, hogy amikor reggel bemennek a gyermek hálószobájába, és azzal szembesülnek, hogy nincs rajta semmi.”

 A mini nudistánkat addig nem érdekli a ruházkodás, amíg körülbelül 2 1/2- 3 éves nem lesz. Általában „ebben az időben egyszerű dolgokat szívesen veszi fel, például pólókat és ruhákat, amelyeken nincsenek számára bonyolult gombok vagy cipzárak” – mondta Dr. Polin.

MELYEK AZ ÖNÁLLÓ ÖLTÖZKÖDÉS MÉRFÖLDKÖVEI?

Miután a gyermekünk elkezdte önállóan próbálni az öltözködés, ne lepődjünk meg vagy esetlegesen érezzünk csalódást, ha fordítva veszi fel a pólót, és a szivárványos harisnya mintája befelé figyel. Legfontosabb, hogy ismerjük el az erőfeszítéseit jól elvégzett munkaként.

 Ha elmegyünk valahova a nap folyamán, érdemes finoman elmagyarázni szemünk fényének, hogy póló mintája elől van, de ha tiltakozik, engedjük meg neki, hogy hordja így, lényeg, hogy továbbra is a pozitívumra összpontosítson.

„Az érzelmek másodpercek alatt változhatnak. A kedvenc rózsaszín ruhájának felvételéből fakadó öröm frusztrációvá alakulhat át, amikor nem képes felvenni azt a ruhát, vagy éppen túl feszes póló. ” – mondja Dr. Ruskin

Soha ne felejtsük el dicsérni és bátorítani őt, megerősíteni az öltözködés kapcsán (is).

Az öltözködés megtanulásának kezdeti szakaszában a család minden tagjának kétszeresen is türelmesnek kell lennie, és támogatnia a gyermek újfajta fejlődési ugrását- mondja Dr. Polin. Nagy az esélye annak, hogy a szobájában, vagy éppen a nappalinkban mindenhol gyerekruhákat fogunk találni, mivel szemünk fénye igen gyakran akar majd változtatni ruházkodásán, hogy megmutassa személyiségét és büszkeségét az új öltözködési készségek elsajátításában.

Ha 3 éves kora felé közeledve sem mutatja az önálló öltözködés jeleit, akkor kérdezd meg magadtól:

Mindig helyette adom rá a ruhát? Nem várom ki, amíg megpróbálja egyedül? Ha a válasz igen, akkor itt az ideje, hogy keres néhány alternatív megoldást, amivel gyakorolhatja a gyerek a gombolást, zipzár behúzást, stb. Ha továbbra is küzd ezekkel, vagy a zokni, cipő le- és felvételével, akkor az jelenthet erő hiányt (nem elég erős ezekhez a feladatokhoz, de jelenthet szenzoros problémákat, vagy éppen motoros tervezés hiányát. Ha ez a gyanú felmerül benned, akkor vedd fel a kapcsolatot a gyerekorvossal, hogy alaposabban kiértékelhessétek ezeket.

Via

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket