fbpx

KARÁCSONYI ÉTELEK A VILÁG MINDEN PONTJÁRÓL

karácsonyi ételek

A Karácsony amellett,hogy a szeretet ünnepe, és amellett,hogy ajándékot adunk egymásnak, igazi kulináris fénypont.

Sok ember számára a Karácsony egyik legjobb része az ízletes, hagyományos házias, tradicionális,vagy éppen formabontó ételek elfogyasztása.

Leülni szeretteinkkel és együtt lakmározni velük, a klasszikus módja annak, hogy megünnepeljük a Karácsonyt, szerte a világon. Míg egyes kultúrákban a nagy étkezés karácsonyi ebédnek felel meg, addig másoknak a karácsony este a nagy evés ideje. De egy biztos: nem számít, milyen időpontokban étkezik együtt a család, a hangulat ugyanaz lesz 

Ezeket az ételeket átitatják a hagyományok és az ünnepek szeretete és melegsége, az alapanyagoktól függetlenül.

Forrásunk az Buzzfeed oldal, ahová az emberek a világ minden tájáról ellátogattak,  hogy megosszák az ünnepi étlapjukat egymással, és az érdeklődőkkel, így egy ínycsiklandó ünnepi világ körüli utazást teszünk, azzal, hogy szemezgetünk közülük.

A hús nagy trend számos országban, így Dániában is, ahol a karácsonyesti étkezés fő összetevőjeként a flæskesteg-et ( repedt bőrű sertéssültet) szolgálják fel. Mettekirkk felhasználó szerint „burgonyával, meleg vörös káposztával, mártással, kis karamellizált burgonyával és chipsekkel tálalják”.

Ezzel szemben érdekes látni, hogy a melegebb éghajlatú országok, mint például Új-Zéland, teljesen különbözik Finnország és Svédország kiadós északi asztalától.

A világ karácsonyi étel hagyományai, a svéd  smörgåsbordtól az új-zélandi barbecue-ig.

SVÁJC

Fondue Chinoise

Svájcban a családok összegyűlnek az asztal körül, hogy megkóstolják a  Fondue Chinoise-t , ahol a vékony hússzeleteket nyárssal a forrásban lévő húslevesbe mártják. Ez a különleges étel karácsonyi és szilveszteri vacsorára egyaránt népszerű.

HOLLANDIA

gourmetten

A Gourmetten Hollandia tipikus ünnepi étele, a legtöbb családnak van „ínyenc készlete” erre az alkalomra. Ebben a hagyományban az apró húsokat és zöldségeket asztali főzőlapon főzi az egész család. ( Nálunk otthon raclettnek hívtuk,volt ilyen sütőnk,de imádtam)

MEXIKÓ

A mexikói karácsonyi ételek régiónként nagyon eltérőek lehetnek. Közép-Mexikóban a romeritó gyakori étel az asztalon. Szivárgófű gallyakkal, garnélafűszerrel és vakonddal – ez egy hagyományos szósz, amely különféle chilipaprikából, diófélékből és fűszerekből készül – gyakran szárított garnélarákpogácsákkal vagy kenyérszeletek között tálalják.

romerito

GUATEMALA

A tamales a hagyományos guatemalai karácsony nagy részét képezi. Lehetnek vörösek vagy feketék, és karácsony estétől szilveszterig fogyasztják.

tamales

SVÉDORSZÁG

A svéd ünnepi lakoma jelentése  julbord, egy smörgåsbord, amely hideg és meleg ételekből áll, mint a sonka, tarja, különféle halak, burgonya, húsgombóc és főtt káposzta. Délen jellemző, hogy angolna is szerepel az étlapon.

smörgåsbord

SZLOVÁKIA

A szlovák karácsony nagy étkezéssel kezdődik december 24-én, és következő napig tart. Az egyik tipikus étel a szenteste fogyasztott savanyú káposztaleves gombával, amelybe december 25-én kerül a sertéshús, amikor hús kerül fel az étlapra.

Kapustnica

BOTSWANA

Mommagen felhasználó szerint a karácsonyi étkezés Botswanában hasonló ahhoz, amit minden fontos alkalomkor – például esküvőn – szolgálnak fel, és rizsből, salátából és sült csirkéből áll.

Fried Chicken with Jolof Rice and Salad

JAPÁN

Japánban emberek milliói ünneplik a karácsonyt a KFC-vel (Kentucky Fried Chicken). A rántott csirkelánc étterem szinte az ünnep szinonimájává vált. Mióta a gyorsétterem az 1970-es években, Japánban először megnyílt, karácsony környékén piacra dobta magát, egyedülálló hagyományt teremtve annak, hogy szeretteivel együtt elfogyasztanak egy vödör sült csirkét.

VENEZUELA

Venezuelában a  hallacas a kedvenc étel a karácsonyi szezonban. A tamaléhoz hasonlóan kukoricával töltött tészta, régiótól függően hússal vagy tenger gyümölcseivel töltve. Szintén az asztalon van a  pan de jamón , egy zsemle sonkával, sült szalonnával.

hallacas

ÚJ ZÉLAND

Nehogy kimaradjanak a buliból, ezért az új-zélandiak az ünnepek alatt begyújtják a grillsütőt, sokféle finomságot grilleznek, majd az ünnepi étkezést a habcsók alapú finomsággal, a Pavlovával fejezik be.

pavlova

NORVÉGIA

Norvégia karácsonyi hagyományai a viking időkig nyúlnak vissza, és ünnepi étkezésük még mindig ennek a híres múltnak a nyomait mutatja. „Van például egy furcsa dolog, amikor a tőkehalat lúgba helyezzük, így zselészerűvé válik, majd 20-szor leöblítjük, mielőtt olvasztott vajjal és szalonnával tálalnánk ” – osztja meg gabsfever felhasználó. „Esszünk szárított főtt bárányfejet és szárított báránybordát is, amelyet botokkal főznek nyolc vagy több órán keresztül.”

A Typical Norwegian Christmas Dinner

FINNORSZÁG

A Lanttulaatikko, vagyis a rutabaga rakott a finn karácsonyi asztal egyik alapja. A rutabaga forralásával és pépesítésével, valamint zsemlemorzsa, melasz, tojás és különféle szezonális fűszerek, például szerecsendió, fahéj és gyömbér keverésével készül. A sütőben megsütik, így lesz a kedvenc körete a sonkának vagy a halnak.

Lanttulaatikko

ANGLIA

Az Egyesült Királyságban a hagyományos karácsonyi sülthez – akár pulyka, liba vagy csirke – számtalan köret féle társul. A kelbimbótól a szalonnába csomagolt kolbászig és a sült sárgarépáig minden ízletes mártással van találva.

angol karácsonyi ebéd

LENGYELORSZÁG

A hagyományos lengyelországi karácsonyi étkezés részeként áttetsző borscsot ( céklalevest ) készítenek gombával töltött uszka gombócokkal. Egyike annak a mindössze 12 fogásnak, amit a december 24-i menü tartalmaz, és melyek közül egyik sem tartalmaz húst.

borscs

GÖRÖGORSZÁG

Szenteste a görög családoknál szokás a Christopsomo (jelentése: „Krisztus kenyere”) nevű, rusztikus édes kenyeret készíteni. A tésztát mazsolával, kajszibarackkal, dióval, kardamommal, szegfűszeggel töltik meg, a tetejét gyakran kereszt és mézes máz díszíti. Karácsony napján az étkezés központi darabja lesz.

Christopsomos

 

FÜLÖP-SZIGETEK

A Fülöp-szigeteken willievergettoseeyou felhasználó szerint éjfélkor kezdik a lakomát : „A Fülöp-szigeteken Noche Buena, a karácsonyi ételek anyja, karácsony napján általában 12 órakor kezdődik. Igen, egész szenteste ébren maradunk, hogy éjfélig lakmározhassunk.” Az asztal sztárja a Fiesta sonka rizzsel és Pinoy-stílusú spagettivel tálalva.

Jamón americano

IZLAND

Karácsony napján az izlandiak a Hangikjot nevű ételt fogyasztják, ami bárányból, birkahúsból vagy lóból készült vékonyra szeletelt húst tartalmaz, amelyet szárított juhtrágyán füstölnek , és tejszínes szósszal kísérik.

Hangikjot

ÖRMÉNYORSZÁG

Az örményországi keleti ortodox közösség január 7-én ünnepli a karácsonyt a ghapamával – egy különleges sült sütőtök étellel, amelyet rizzsel, mazsolával és dióval töltenek meg.

ghapama

PUERTO RICO

A Puerto Ricó-iak a karácsonyi ünnepet helyi gasztronómiai különlegességükkel, a lechónnal ünneplik , amely egy sült szopós malac. Ez a , számos spanyol nyelvű országban, népszerű étel jelentős előkészítést igényel, és általában sokan nagyobb csapat, család, barátok együtt vesznek részt a készítésében.

lechón

GRÖNLAND

Grönlandon a karácsonyi vacsora olyan húsos finomságokat tartalmaz, amelyek rendkívül egyediek. Az egyik hagyományos étel, amelyet általában az asztalnál lehet látni, a bálnabőrbe burkolt bálnabőrcsíkok, az úgynevezett mattak.

Mattak

COSTA RICA

A tamale a Costa Rica-i konyha fontos részét képezi, de különösen karácsonykor. Ezt az ételt korábban csak az ünnepekre készítették. Általában kukoricából, sertéshúsból, sárgarépából, édes paprikából és achiotából készül; és főzés előtt útifűlevélbe csomagolják.

tamale

AUSZTRÁLIA 

A déli félteke többi országához hasonlóan Ausztráliában is nyáron van a karácsony. Így ahelyett, hogy bent étkeznének, sok ausztrál inkább kihasználja a meleg időjárást és kint főz. Különféle húsokat készítenek, de általában a grillezett garnélarák a kedvenc.

garnéla

 

MONTENEGRÓ

Montenegróban sokan böjtölnek karácsony estéjén, és élvezik a húsmentes és tejmentes karácsonyi vacsorát. Az egyik hagyományos étel az asztalnál a kutia , amely búzabogyóból, mákból és mézből készül. Ez a szertartásos étel az egységet jelképezi.

kutia

DÁNIA

 A hagyományos dán karácsonyi vacsora nem teljes a Risalamande (vagy franciául ris à l’amande) nevű különleges desszert nélkül. Ez egy hideg rizspuding, amelyet általában forró vagy hideg cseresznyeszósszal tálalnak. A Risalamande a 19. század vége óta népszerű étel Dániában.

Risalamande

ÉS NÁLATOK MI LESZ A KARÁCSONYI ASZTALON?

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket