fbpx

Fenntartható gyerekszoba – 1. rész Így válaszd ki a szobát!

Minimag Fenntartható gyerekszoba – 1. rész Így válaszd ki a szobát!
Legújabb szakértői cikksorozatunkban a fenntartható gyerekszoba kialakításának lehetőségeit járjuk körbe, tuti neked készült, ha építkeztek, költözni készültök vagy felújítás előtt álltok és a szobák újraelosztásán gondolkodtok.
Fenntartható gyerekszoba – 1. rész Így válaszd ki a szobát!
Forrás: thewiegands

Őszintén bevallhatjuk, hogy amikor az otthonunk berendezését tervezzük, a közösségi terekre helyezzük a fő hangsúlyt és a személyes terek kicsit háttérbe szorulnak. Pedig a gyerekszoba esetében van szükség a legnagyobb rugalmasságra, hiszen kisgyerekkorban tényleg az intim zóna része és az a legpraktikusabb, ha a szülői háló közelében helyezkedik el. Viszont az évek múlásával ez változik és mi szülők azt vesszük észre, hogy már nem annyira praktikus ez az elrendezés.
Így mindenképpen fel kell tennünk a következő kérdéseket:

  • Pár évre tervezünk vagy ebben a házban/lakásban szeretnénk felnevelni a gyerekeinket?
  • Milyen helyiségekkel van kapcsolatban a szoba? Megfelel ez az életvitelünknek?
  • Ha változnak az igényeink van lehetőség szobacserére/átalakításra?
  • Elég világos? Elég tágas a szoba?

A gyerekszoba mérete | Fenntartható gyerekszoba

Forrás: pauletpaula
Forrás: lonny

Sokszor látom, különféle csoportokban, hogy általában egy viszonylag kis alapterületű szobát választanak a szülők babaszobának.

Ez az első néhány évben ez nem is okoz gondot, hiszen ilyenkor a kisgyerekek inkább a szülők társaságát keresik, viszont gyorsan felcseperednek és idővel egyre több helyre lesz szükségük – amire nekünk külön helyiségeink vannak (alvás=hálószoba, tanulás=dolgozószoba, játék, szórakozás, társasági élet=nappali), azokat nekik a szobájuk biztosítja. Így iskolás kortól már mindenképp érdemes egy nagyobb méretű szobát berendezni nekik.

Megfelelő gyerekszoba tájolás | Fenntartható gyerekszoba

gyerekszoba tájolás

Ha megoldható, akkor a gyerekszoba ne az utcára nézzen, hogy biztosíthassuk a megfelelő nyugalmat a játékhoz, tanuláshoz és az éjszakai pihenéshez is.

A kellemes klíma biztosításához (légkondi nélkül) legjobb a keleti, délkeleti oldalon elhelyezni. Kisebb korban fontos a szülői háló és a fürdőszoba közelsége, kamaszkortól pedig a bejárati előtér és a fürdő közelében praktikus kialakítani.

Rugalmasság | Fenntartható gyerekszoba

Amikor a gyerekszoba berendezést tervezzük, érdemes felkészülni arra, hogy az évek során többször is átrendezésre kerül majd, épp ezért legyen minden falon elegendő konnektor, ne legyenek fix beépített bútorok, fali lámpatestek.

Kisebb elemekből álló bútorokat tervezzünk, melyek könnyen áthelyezhetők, bővíthetők.

Ne legyenek kis területen fix dekorációs elemek (pl. színre, mintára festett falszakaszok), inkább gondolkodjunk cserélhető dekorációban, színre festésnél/tapétázásnál pedig egy-egy teljes falat fessünk.

Egy szoba vagy külön szoba?

ketten egy gyerekszobaban
Forrás: kidsinteriors
Forrás: circu

Kisebb korban praktikusabb egy szobában tudni a testvéreket, a szülőknek könnyebb a napi rutint betartani (altatás, ébresztés, rendrakás…), a gyerekek jobban alszanak egy szobában, mert a másik szuszogása növeli a biztonságérzetet.

Természetesen minden gyerek életében eljön a pont amikor saját kis kuckót szeretne, ahol egyedül lehet.

Ha hosszú távra tervezünk és van rá lehetőségünk, érdemes úgy kialakítani a gyerekszobát, hogy később egy gipszkarton válaszfal felhúzásával és egy plusz ajtónyílással könnyen szét lehessen választani a nagy szobát (min. 20 négyzetméter), két kisebbre.

Nagy Katalin Katusa Design

A szerző

Nagy Katalin Judit lakberendező, a Katusa Design alapítója, a privát életben pedig egy kisfiú anyukája.

Tanulmányait a Stílusház Lakberendező Iskolában végezte, ahol olyan szakembereket képeznek, akik kreatívan alkotnak, átfogóan, komplex módon gondolkodnak, konstruktívan állnak a feladathoz és a megoldásra váró kérdésekben nem problémát, hanem kihívást látnak.

Fontosnak tartja, hogy a fenntarthatóság és a természetközeliség a hétköznapi élet mellett a tervezési munkáiban is jelen legyen, ezért folyamatosan képezi magát és előszeretettel alkalmazza a biofil és az eco design eszközeit.

A hozzá vezető oldalak elérhetőségeit itt találod: https://linktr.ee/katusadesign

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket