fbpx

„But First Coffee” – lehet otthon is jó a kávé?

anya kávézik.minimag

Hogy egyből egy idézettel kezdjem, és, hogy ki is mondta ezt először a világon, azt már nem lehet tudni, de Peti szájából bizony ezt rengeteget hallottam még mikor aktívan dolgoztam a kávézónkban, és milyen igaza volt!

Mert mondjatok olyan, főleg kisgyerekes anyát, akinek ne egy csésze kávé lenne az (egyik) csodafegyvere reggeldélbeneste…

Ebben a cikkben nem helyeket szeretnék ajánlani, bár szerencsére tudnék párat a fővároson innen és túl is, és nem arról írni, hogy mi az a refraktométer vagy SCA Brew Control Chart, hanem egy kis útmutatót adni ahhoz, hogy milyen is a JÓ kávé, és hogyan készítsetek Ti is otthon JÓ kávét magatoknak és a barátaitoknak, akik ettől kezdve biztos, hogy Nálatok fognak kávézni.

Aki megteheti, hogy beiratkozzon, egy kávés képzésre ne hezitáljon, mert nagyon hasznos lehet, szerencsére rengeteg jó képzés elérhető már itthon, vannak 1 naposak is, ahol kellőképpen megtanítják Neked, hogyan is boldogulj el otthon, ha egy igazán finom kávét szeretnél elkészíteni. Mert ugyanis a kávét nem főzik, hanem készítik! punktum

Általánosságban megfigyelhető, hogy többféle kávéfogyasztó emberek vannak, vannak az eszpresszósok, akik sokszor duplán isszák a nedűt, vannak a kapucsínós/lattés emberek és a filterkávé imádók, akiknek maga a kávé elkészítése is egy szeánsz, a végeredmény pedig tényleg egy isteni ital lesz. De készül már csepegtetett eljárással is kávé, hidegen, ez a cold brew, és rengeteg hozzáadott itallal, hozzávalóval is tuningolhatjuk a kávénkat, például eszpresszó tonikkal, egy gombóc vanilia fagyival, cold brew gyömbérrel,(nyáron szinte kötelező hűsítő), vagy forrócsokiba öntve egy presszó és máris kész a mokka, vagy egy jó chai latte kávéval, sokféle lehetőség van és szinte egytől egyik mind finom.

Bevallom őszintén, így kb 8 éves kávés múlttal a hátam mögött sokszor még ma is próbál anyukám meggyőzni arról, hogy milyen is a JÓ kávé szerinte, a kotyogóssal az élen. Nem, nem bántani akarom a kotyogóst és a használóit, de a JÓ kávé kategóriába nem fér bele szerintem.


Ha otthon is igazán friss és minőségi kávét szeretnénk inni, akkor azt biztosan nem az élelmiszerbolt polcain fogjuk megtalálni, hanem a kávézók shopjában vagy az internetes webshopok valamelyikében. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk otthon JÓ kávét készíteni, akkor a következőt tehetjük: olyan kávégépet vásárolunk, amely megőrli a szemes kávénkat, vagy veszünk egy karos gépet és külön őrlőt vásárolunk, ami akár egy kézi őrlő is lehet, és beszerzünk egy digitális mérleget is.

Filterkávét is könnyedén készíthetünk otthon, ahhoz picit több eszköz kell, de az sem ördöngösség elkészíteni és ez a jövő kávés itala! Vannak már nagyon profi gépek filterre is, de a kézi eszközök is nagyon jók, sőt!

Magasan viszi a mezőnyt a V60 kávékészítő, melyhez a kávé elkészítéséhez szükség van mérlegre, üveg kiöntőre, szűrőtartóra, szűrőpapírra, vízmelegítő kancsóra, őrlőre, és amit nem írtam, de a legfontosabb a JÓ minőségű (szűrt) vízre és a JÓ minőségű kávéra.

Akinek ezek az eszközök mégis túl drágák lennének, mérlegeljék, hogy azért elég egyszer beszerezni és hosszú időn keresztül tudják majd őket használni.

Elterjedtek a háztartásokban a kapszulás kávégépek is, azzal sincs semmi baj, de üzenem, hogy van élet az N betűs kapszulán túl is, készítenek már igazán jó kávékapszulát mások is, érdemes keresgélni!


Visszakanyarodva úgy gondolom, hogy természetesen egy professzionális kávézóban a refraktométer használata elengedhetetlen, ennek az eszköznek a segítségével lehet ugyanis tökéletesíteni a filterkávés recepteket.

Kívánok mindenkinek nagyon JÓ kávés élményeket. Aki kíváncsi a szerző kávés helyeinek szubjektív ajánlására, akkor az instagram oldalán a highlight-ban megtekintheti.

szerző: Zimány Mónika
instagram: @aronandfriends
képek: a szerző tulajdonába tartoznak, felhasználásuk engedélyhez kötött.

 

 

A Minipiac kávés ajánlata:

1.I LOVE NATURE PÁRNA – KÁVÉ 

Ölelni való füles párna paszteles kávé színben, kicsi gyermekek számára. A párna nemcsak pihe-puha fejtámaszt nyújt a kicsinek az éjszaka folyamán, de füleivel, amelyeket bátran lehet birizgálni, simogatni, már az elalvásban is segít neki.

2. A LEGJOBB KÁVÉFŐZŐM

A Djeco formatervezett kávéfőzője, okés, kapszulás, na de akkor is, mennyire királyul néz már ki?

3. SZAPPAN – BŐRRADÍROZÓ, KÁVÉS

Natur is, kozmetikum is magyar is. Isteni illatú, valódi Arabica kávéval készült bőrradírozó kézműves szappanunkban a kávészemcsék finom. Meggyőztünk?

4. TÁRSASJÁTÉK – ŰRLÉNYEK KÁVÉZÓJA

Kooperatív társasjáték, amelyben űrlények jó létéről kell gondoskodnunk. Jó vizuális emlékezetet, kiváló logikát, különleges, egymást segítő stratégiát igénylő kooperatív társasjáték. A legjobb játékok a kooperatívak.

5.KENYERES ZSÁK KÁVÉS 

Kávé mintás kenyeres zsák, kézzel készült, magyar termék. Zero waste megoldások híve vagy te is?

6.ÜVEG ÚJRAPOHÁR 

Üvegpohár tartós boroszilikát üvegből, egyedülálló textúrájú szilikon fedővel és szilikonhüvellyel. A csészék vastagabbak, mint a piacon lévő sok más üvegpohár, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig melegen tartják kedvenc kávédat

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket