fbpx

Legyél te is varázslatos szülő | Mindennapi gyereknevelés

abracadabraworld

Ki ne szeretne varázslatos szülő lenni? Ugye, hogy senki nem tette fel a kezét, legalábbis mi nem láttuk senkiét. NEM CSODA, varázslatos szülőnek lenni azért elég menő dolog: Elnézést milyen szülőnek tartja magát? Természetesen varázslatosnak. —Most tudom, hogy legyintesz, ilyen nincs is, csak a mesében, de még ott se, mert ott is az van, hogy a király elüldözte a lányát, mert „csak” annyira szereti őt, mint az emberek a sót. Szóval nincs ilyen, és kész. Mondod te. De mi van akkor, ha egyébként van? Sőt, TE IS AZ VAGY, csak 1: nem tudsz róla, 2. kell hozzá némi varázslatos eszköztár, tipp és trükk. Olyanok, mint amilyeneket Orsi és Judit az ABRACADABRA WORLD megálmodói találtak ki.

Az Abracadabra Worldben instant megoldásokat találtok, amik egy-egy helyzetben segítenek megtalálni magatokban a varázslatot.

Mielőtt tovább mennénk, néhány háttér információ, mondhatni kulisszatitok Orsiról és Juditról.

Nincs a gyereknél nagyobb kincs, tisztább lap az univerzumban, s hogy mivel írjuk tele ezt a lapot, az sokszor sajnos igenis a felnőttek döntése.

Szerencsém volt, mert jó néhány dolgot kipróbálhattam azok közül, amit szerettem volna, készítettem rádióban gyerekműsort, voltam televíziós szerkesztő, adtam ki lemezt és könyvet, fordítottam filmeket, aztán valahogy minden összegabalyodott egy jó kis kommunikációs ügynökséggé, ami most már a 18. évét kezdi el… Ohh, szóval éppen nagykorúak lettünk. Orsival együtt alapítottuk és visszük. Egyébként velem valahogy úgy alakult, hogy többször is a gyerekek világához kavarodtam, valahol ez meg lehet írva nekem a nagykönyvben, hogy dolgom van velük. Ehhez képest eléggé későn lettem anyuka, de most már egy kiskamasz lánykát nevelek, és általa még jobban megmártózom ebben a különlegesen szép és különlegesen nehéz világban.

Lassan 30 éve ismerjük egymást Judittal egy gyerekműsor miatt, ami a Petőfin ment évekig. Én végzettségem szerint jogász vagyok, de ezt hagyjuk is. A munka mellett engem elkapott a jóga és az önismereti munka. A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetén is végeztem egy szakon, ami szakmai személyiségfejlesztésről szól. A saját mentális egészségem megőrzése, a slow life meg a mindfulness érdekelt mielőtt anya lettem. Aztán érkezett az első kisfiam, nem korán, 40 éves voltam, és épp most született meg a testvére. Ez pedig magával hozott számtalan kihívást, többek között az időhiányt. Jelen pillanatban időhiányban szenvedő anya vagyok, aki dolgozik is, és háziasszony is, és feleség is, miközben semmi ideje sincs már az önfejlesztésre és az olvasásra. Ez nagyon hiányzik.

Mi indított el titeket az Abracadabra felé, hol volt az a pont, amikor ez az egész összeért bennetek

Orsi: Az Abracadabra World a saját jelenlegi nyomorunkból született. Ha nekünk sincs időnk kutakodni, amikor szeretnénk jól csinálni ezt a szülőség dolgot, és nem tudunk elméleti útmutatókat bújni, talán más anya is ebben a cipőben jár. Szeretjük az instant és kész megoldásokat különben is. Itthon pedig nem igazán találtunk ilyen típusú anyagokat. Ha felmész egy mamicsoportba, akkor nagyon hamar kapsz tanácsot, hogy mi jó koszmó ellen, és hogy melyik a legjobb etetőszék, de minket a fizikai síknál tényleg jobban izgat a szülőség lelki része.

Olyan programjaink, letölthető anyagaink vannak, amik szakemberek gyakorlati tanácsait tartalmazzák. Azonnali megoldás kell, mert nincs idő elolvasni egy pszichológus egész könyvét a számtalan kutatással, és esetleírással. Ilyen anyagot én találtam külföldön natural parenting témában, vagy anyák idő- és energiamenedzsmentjével kapcsolatban. Itthon pedig tényleg vagy az van, hogy felmész egy csoportba, és akkor dől rád minden, a számodra idegen nő mellgyulladása is, vagy vásárolsz könyveket, de akkor meg kb. éjszakázhatsz, mire megtalálod a válaszokat.

Judit: Mi akkor is anyák voltunk Orsival, amikor még nem voltunk anyák. Ilyen a természetünk. És egészen biztos, hogy akkor is mindig határozott véleményünk volt a gyereknevelésről, meg arról, hogy kinek mit, hogy kéne.

9 éve csináljuk az Anykanyar.hu oldalt Farkasházi Rékával és Gubás Gabival.

Közben lettek a saját gyerekeink, ezek a dolgok még inkább összeálltak bennünk, részben úgy, hogy elengedtünk kb. 999 korábbi elvet és elképzelést, viszont tapasztaltunk és megéltünk jónéhány másikat.

Eljött 2020, és az első otthonülős karantén-időszak, és végre lett időnk a saját dolgainkra. Régóta beszéltünk arról, hogy ez hiányzik itthon. Belevágtunk. Valahogy annyira magától értetődően jöttek az ötletek, a gondolatok.

Ennek az évnek az elcsendesedése, lelassulása kellett ahhoz, hogy egyszer csak úgy érezzük, most egy kicsit a saját álmainkra is kell koncentrálnunk.

Szerintetek mi vezethetett oda, hogy ennyien vonják kétségbe a saját varázslatos szülőségüket?

Judit: Szülőnek lenni irdatlan nehéz. Mi egy percig sem titkoljuk. Sokszor mondjuk egymásnak, hogy soha az életben nem éreztünk még ilyen fáradtságot. De azért közben meg nagyon motiváló.

Valahol olyan ez, mint egy akadályverseny. Valamit megoldottál az egyik életszakaszban, akkor jön a következő kihívás. Ha nem a mozgásfejlődés, akkor a szeparációs szorongás. Ha nem az alvásproblémák, akkor a testvérféltékenység. Ha nem az ovikeresés, akkor a betűtanulás. És még sorolhatnánk.

Nem közhely az se, hogy kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Én szeretem ezt a zsonglőrködést, hogy mindig újabb és újabb módszereket találok ki, vadászom a kreatív megoldásokat tanuláshoz, gyerek energiájának lekötéséhez.

De lássuk be, nekünk végül is ez a munkánk is, hogy a szakmánkban a különböző ügyfelek felé különböző, friss ötleteket, megoldásokat tudjunk adni. Van olyan szülő is, akinek szerintem ez alkatilag nem biztos, hogy olyan könnyű, ezért érzi nehezebbnek a dolgát.

Pedig szerintünk az egy óriási igazság, hogy mindenki jó szülő. A saját gyerekének a lehető legeslegjobb. Ehhez néha kell egy kis bátorítás, egy kis vállonveregetés. Vagy egy kis Abracadabra.

Természetes, ha aggódsz. Természetes, elfáradtál. Segítünk neked, hogy könnyebb legyen

SZORONGÁSBÓL MOSOLYGÁS Boldog gyerekek, boldog szülők

SZORONGÁSBÓL MOSOLYGÁS

Nem tudjuk, meddig kell maszkot hordanunk.
Nem tudjuk, lesz-e valaha olyan, hogy a hírek nem nyugtalanítóak.
Nem tudjuk kizárni, ami a világban történik.

Azt tudjuk, hogy varázslatos szülő vagy!
Azt is tudjuk, hogy a te gyereked számára te vagy a legjobb!
Azt is tudjuk, hogy mindaz, amit összegyűjtöttünk, segíteni fog neked.

Nincsen ebben semmi hókuszpókusz.

Csak ABRACADABRA.
A varázslatos szülőség varázslatos világa.

Bár én látok némi pozitív hozadékát a vírusnak, de persze tisztában vagyok vele, hogy számtalan módon gyengítette a mentális egészségünket ez az egész, ami az elmúlt 1 évben történt, és még ugye nincs vége. Hogyan látjátok, mennyire hat ki a gyerekre, mennyire jelenik meg a szorongás az ő életünkben

Judit: Sok terv volt a fejünkben az Abracadabrával kapcsolatban, amit még éppen csak előkészítettünk, de az aktuális helyzet, a világjárvány beelőzött egy témával.

A saját gyerekemen láttam, hogy mennyire rosszul érinti, amit hall. A mai napig utálja, ha koronavírussal kapcsolatos híreket olvasok, hallgatok, nem szeret erről beszélni. Nekünk is maradt el utazásunk emiatt, nem jutottunk el egy csomó programra, amit terveztünk, ráadásul mi is aggódtunk közeli családtagért, aki COVID-dal hetekig kórházban volt.

Úgyhogy az teljesen evidens volt, hogy ebben a helyzetben kell tenni valamit. Mikor a SZORONGÁSBÓL MOSOLYGÁS anyagot elkezdtük összeállítani és felkértük a szerzőket, azt hittük, ez pár hét, pár hónap.

Hát ma már ugye látjuk, hogy nem. Úgyhogy egyre inkább kell az mindenkinek, ami benne van.

Orsi: Az anyag, amit összeállítottunk segít megérteni a szülőnek a szorongás mibenlétét. Végigvettük, mit tehet igazából a szülő, amikor ő maga is szorong. Most sok időt töltünk a gyerekekkel, de vajon minőségi időt-e. Ez az egyik vesszőparipánk.

Adunk sok olyan játékhoz ötletet, ami felszabadító hatású és amelyhez nem kell semmi extra, csak az együttlét és a szülői figyelem. Néhány konkrét feszültségoldó gyakorlatot is mutatunk, nem beszélve a két vezetett meditációról. Ezek tényleg azonnal működnek.

Videómellékletben szülő-gyerek jógát kap az olvasó, mert a közös mozgás, a közös élmény, ráadásul a jóga stresszoldó hatásával együtt szinte biztos, hogy segíthet.

Az Édespofa.hu oldal bloggere gyűjtötte össze nekünk az immunerősítő alapanyagokat és egy egy hétre szóló étrendet, amelyet szintén bemutatunk, sok recepttel együtt.

A bátorító mesék és a letölthető színező pedig abszolút kedvence lehet a gyerekeknek.

A másik nagyon fontos téma, amihez segítséget kaphatnak tőletek a szülők: a gyermeki gyász, a veszteség feldolgozása. Hogyan tudjátok támogatni ebben a szülőket?

Judit: Nagyon nehéz téma. Nem hiszem, hogy hozzá mertünk volna nyúlni, ha nem ismerjük meg Tinkát (Békési Tímeát).

Egy fantasztikus könyv született, amelynek a legfőbb erénye, hogy a nagyszerűen összefoglalt elméleti rész mellett könnyen, bárki számára megvalósítható gyakorlatok egész sorát mutatja be.

Nem biztos, hogy mindenkinél minden használható és beválik, de az igen, hogy valamelyik alkalmas lesz arra, hogy segítsen a veszteséget elszenvedett gyereknek.

A könyv végigvesz többféle veszteséget, hiszen egy gyermeknek az oviból való elballagás, az új helyre költözés, de még a kedvenc plüssállat elvesztése is komoly traumát okozhat. Nem beszélve arról, amikor a család szeretett háziállatát, de még inkább egy közeli családtagot kell elgyászolni.

A könyv nagyszerű filmeket ajánl a témában, segít mondókákkal, lélekgyógyító népmesékkel, és szó esik az úgynevezett vigasztaló étkekről is, néhány klassz recepttel együtt.

Orsi: A kötet melléklete az a 42 lapos Nyuszis Érzelemkártya is, amely segíthet a gyerekeknek kifejezni az aktuális érzelmeiket.

Ez még a felnőtteknek is nagyon nehéz. Nincsenek rá szavaink, a gyerekeknek meg pláne.

A digitális anyag letöltésekor ezt a kártyát mindenki magának nyomtathatja ki otthon, de azóta már elkészült a termék fizikai változata is, így rendelhető is a Nyuszis Érzelemkártya. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk ezzel a könyvvel kapcsolatban, sokaknak segített máris, pedig még csak 3 hónapja lehet elérni a honlapon.

GYERMEKEK GYÁSZA

GYERMEKEK GYÁSZA

Nem tudjuk minden veszteségtől megkímélni.
Nem tudunk mindig helyette bölcsnek lenni.
Nem tudjuk pontosan, mi zajlik a lelkében.

De te varázslatos szülő vagy!
És tudjuk, hogy elsősorban te tudsz neki veszteségeiben támasza lenni.
Azt is tudjuk, hogy mindaz, amit összegyűjtöttünk, segíteni fog neked.

Nincsen ebben semmi hókuszpókusz.

Csak ABRACADABRA.
A varázslatos szülőség varázslatos világa.

Amikor gyereknevelésről van szó, ugyanez a nyitottság segít, és erre biztatlak téged is. Legyél nyitott! Elképesztően sok módszert, játékot kipróbáltunk már a kislányommal. Annyiféle eszközről van saját tapasztalatunk.

A harmadik, de semmiképpen se utolsó téma, aminek a megértésben és talán az elfogadásában és a mindennapi életünkbe való beillesztésben is segíteni tudtok az a Föld védelme, a környezetvédelem. Hogyan lehet ezt lefordítani gyereknyelvre?

Orsi: Nem egyszerű, az biztos. Azt gondoljuk, hogy a felnőtteknek sem, hiszen olyan sokáig nem vettünk tudomást arról, hogy baj van, gond lesz, nem jó így.

Drasztikus változásra szerintünk nincs mód, de arra igen, hogy apró lépésenként haladjunk. Kezdjük mindjárt úgy, hogy gyakran szóbahozzuk a témát a gyerekekkel, ehhez adunk egy sorvezető gondolatmenetet, benne sok infóval, ténnyel, adattal.

Ezt időről időre elő lehet venni. Ez fontos beszélgetés, és nagyon fontos benne az is, hogy a gyerek klímaszorongását kerüljük el. Ne úgy beszéljünk erről, hogy rájuk hozzuk a frászt, a gyerekünk pedig megrémül, hogy 10 év múlva nem lesz majd tiszta víz, és mind meghalunk.

ÓVD A FÖLDANYÁT!

Judit: Úgy gondoltuk, hogy akkor válik valami szokássá, ha folyamatosan tesszük.

Nem fogunk mindennap a fenntarthatóságról beszélgetni, nem életszerű. De az már igen, hogy a hétköznapi életünkben figyelünk minden nap egy apróságra.

Mondjuk 4 héten keresztül. Hiszen állítólag 21 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá váljon, beépüljön a mindennapjainkba.

Ebből indultunk ki, és itt találtunk egy csodálatos szerzőt, Nagyistókné Ekler Évát, aki végiggondolta nekünk, hogy mi történhet ezekben a hetekben velünk. Éva egyfelől fenntartható kerteket telepít mélyszegénységben élőkkel országszerte, másfelől gyakorló nagymama.

Tudja tehát azt, mi fán terem a fenntartható élet, másfelől pedig ért a gyerekek nyelvén. Kitaláltunk 4 témát – műanyagmentes élet, öko otthon, kiskert és zöld konyhatündér – ezek mentén épül fel a teendők sora.

Minden napra jut egy feladat, van, hogy csak annyi, hogy menj el egy piacra vásárolni, máskor annyi, hogy készíts házilag gyümölcsjoghurtot vagy tisztítószert, de bonyolultabb dolgok, mint a komposztálás, a rovarhotel vagy a fűszerkert készítése is megjelennek a tematizált kihívások között.

A feladatokat lehet archiválni, saját jegyzeteket készíteni, amúgy szuper lenne, ha posztolná is ki-ki majd az eredményeket, és jó lenne egy klassz mozgalmat indítani. Ez a könyv nyár végén készült el, úgy gondoljuk, hogy idén fog több emberhez eljutni, mindent megteszünk majd érte, hogy így legyen.

Milyen terveitek van a jövőre nézve?

Judit: Gőzerővel készülnek a fordítások, mert az a tervünk, hogy angolul és németül is letölthetőek legyenek a könyvek.

Tavasszal jön az anyag, ami a játékról fog szólni, és itt is van egy szuper szerzőnk, Farkasházi Réka színésznő, aki jelenleg éppen harmadik gyermekét tanítja jól játszani, nem mellesleg drámapedagógus, zenekarával 15 éve énekel gyerekeknek, amiért kétszer kapott Fonogram-díjat is.

Szóval amit ő nem tud e témában, az nincs.

Sokan mondják szülők, hogy ők nem tudnak az újszülöttel mit kezdeni, az egyévessel a játszószőnyegen gügyögni, a kétévest animálni, a háromévessel szerepjátékozni, és sorolhatnánk. Szülőként meg kell tanulnunk játszani. Réka ebben segít.

Orsi: Több évre elegendő anyag van a fejünkben, és fizikai termékek is.

Már egyeztettünk egy pszichológussal, aki Írországban él a családjával, klímaaktivista és ő slow life témában és egyszerűsítés témában szállít nekünk majd anyagot.

Tinka, aki a Gyermekek Gyásza szerzője beavatási szertartásokról fog írni, amik fontos mérföldkövek egy gyerek életében, és hozzájárul ahhoz, hogy később elkerülje a lázadó, kezelhetetlen kamaszkor és az esetleges függőségek.

Az Édespofa blog szerzője pedig egy cukormentes szakácskönyv megírásán dolgozik már.

Minden attól függ, hogyan töltik le az első három anyagot. Ha sokan, akkor lesz tőkénk továbbfejlődni és nőni. Reméljük, hogy az Abracadabra World világa sok szülőt elvarázsol majd.

MINIMAG KEDVEZMÉNY

Minden Minimag olvasó 15% kedvezményt kap a vásárlásából április 4 .-ig, csak írd be ezt a kódot:
MINIMAG15

Mi a Minimag szerkesztőségében, egyöntetűen állva tapsolunk az ABRACADABRA WORLD előtt. Hihetetlen mennyi erőt, tudást és támogatást kaphatunk tőlük szülőként. Nagyon nehéz szavakba önteni. Higgyétek el, még ha nehéz is néha, ott van a varázslat bennetek is, engedjetek teret neki. Nézzétek át az ABRACADABRA oldalát, vegyétek meg azokat a könyveket, amik segíthetnek az elakadásban.

És mindezeken túl ti is tudtok visszaadni, a könyvek megvásárlásával nemes ügyeket támogattok, Unicef, Reményvirág Program, Pillangó Fejlesztések.

Várjuk nagyon az új anyagokat.Hajrá ABRACADABRA WORLD!

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket