Street Food / Utcai étkezés otthon – két isteni, gyerekbarát recepttel
Az utcai étel gasztró története az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol sült halat készítettek és adtak el a szegényeknek.
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) meghatározása szerint, „a street-food olyan fogyasztásra kész ételeket és italokat jelent, amelyeket utcai árusok, vagy házalók az utcán, vagy más hasonló helyeken készítenek és/vagy árusítanak”.
Görögországtól kezdve a szokás átterjedt a római világra, és számos variációja jelent meg az utcai étkezésnek. A herculaneumi és pompei ásatások során „termopolia” jól megmaradt maradványokat találtak, melyek a mai étkezdék elődei. Egyfajta mini konyhák voltak, amelyek közvetlenül az utcára néztek, és mindenféle főtt étel, különösen, babból készült ételek eladására szolgáltak. Ekkor a kevésbé tehetős városlakók lakásokban, lényegében tömbházakban éltek, többnyire konyhák nélkül. Tehát a lakosság az utcán evett, és ételeit a legközelebbi termopoliumból vásárolta, amely mindenki számára megfizethető tápláló ételeket biztosított.
Az urbanizációval a gazdagabb osztályok is egyre nagyobb késztetést éreztek azokra az ízekre, amelyeket a helyi piac élelmiszer-kamionjaiból, kiskocsikból, kioszkokból vagy asztalokról árusítottak, függetlenül attól, hogy az az ókori Egyiptom báránykebabja vagy Párizs hasábburgonyája volt-e.
Azonban, mint oly gyakran előfordul a történelem során, a szegénységből az emberi találékonyság legjobbja származhat, és így születtek meg a halhatatlan street food receptek és jött létre egy kulináris kultúra.
A mai utcai étkezési kultúra a hagyományos kulturális aspektusra – néha újrafelfedezésre – összpontosít, miközben előtérbe kerül az egyre finomabb termékek minősége Paradox módon a kulináris fellegvár éppen ott van, ahol a gyorsételek és gyorséttermek születtek: az Egyesült Államokban. Itt óriási népszerűségnek örvendenek a food truckok, azaz az élelmiszer-teherautók és egyre kifinomultabb gasztronómia élvezetek párosulnak hozzájuk.
STREET FOOD MAGYARORSZÁGON
A magyar gasztronómia történetében a street food a városligeti árusokhoz köthető, akik a 19. század végén utcán kínálták az akkor idők legkedveltebb utcai ételeit: a kiflit és a perecet. Később egyre népszerűbbé vált a lacikonyha, ez sátorba vagy szabad ég alá kihelyezett alkalmi főzőhely. A kolbász és a pilseni sör fogyott a leginkább :).
A szocializmusban, a „street-food” a „szabadtéri vendéglátás” lett. Vattacukorral, háromkerekű kocsiból utcán árusított puncs, vanília és csokoládé fagylalttal, mézeskaláccsal, sült gesztenyével, pereccel, pecsenye- és halsütögetéssel, lángossal, palacsintával, kolbásszal, főtt virslivel, főtt kukoricával, Bambival, jaffával, kakasos nyalókával, cukorkákkal.
Később, igazi legvidám barakkos csalamádés hamburgerrel, „kecsöpös” hot-doggal, pop-cornnal, gofrival, kürtőskaláccsal, forralt borral, és a sokat szidott, nyugat szimbólumaként megjelenő gyorséttermi láncokkal.
A 21. század meghozta a street food forradalmat Magyarországra is, igazi gasztró élvezeteket hozva.
A VILÁGON A KÉT LEGGYAKORIBB STREED FOOD ÉTEL
A hamburger és a pizza. Mindkettő történetét megismerhetitek az általunk is nagyon kedvelt, abszolút hiánypótló hazai gyerekeknek szóló gasztró könyvből: Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története.
Itt írtunk róla:
MIT OLVASSUNK? | MINIMAG KÖNYVAJÁNLÓ GYEREKEKNEK +JÁTÉK
Mi pedig két otthon is elkészíthető street food receptet mutatunk nektek, kedvenc gasztro bloggerünk Gourmet Baba, Viki konyhájából.
MIT EGYÜNK A CSALÁDI PIKNIKEN? | GYEREKBARÁT PIKNIK
Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy mit érdemes magunkkal vinni a családi piknikre, most pedig szuper gyerekbarát
UZSONNA TIPPEK GYEREKEKNEK
A gyerekek napi kalóriájuk több mint negyedét harapnivalókból nyerik, tehát nem árt, ha rendelkezel némi
Torták az első születésnapra – MINIMAG ajánló
Cukor-, olaj-, glutén-, tej-, gyümölcs-, paleo – bármi is legyen az első születésnapi torta meghatározása,